Zondagochtend College: Radiopionier Hanso Idzerda

5 maart 2017, 10.30 – 12.00 uur, toegang: €7,50
 
Bijna 100 jaar geleden krijgt een koppige Fries het voor elkaar: voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis zijn muziek en spraak te horen in de ether. Deze spectaculaire experimenten van ingenieur Hans Idzerda en Philips leiden in 1919 tot de eerste radio-omroepuitzending. 
 
Mediahistoricus Huub Wijfjes en collectiespecialist Carlien Booij vertellen tijdens dit Zondagochtendcollege het verhaal van ingenieur Hans Idzerda. Wie was deze opmerkelijke man en wat waren zijn drijfveren? Hoe kan het dat juist in Nederland in de roerige tijd rondom twee Wereldoorlogen de radio tot bloei komt? Idzerda kluistert luisteraars aan de radio in Nederland en Engeland, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen?  
 
Collectiespecialist Pieter Bakker verklaart de werking van Idzerda’s originele PCGG-zender, de oudste FM-zender ter wereld uit de collectie van Beeld en Geluid. Er zijn prachtige objecten uit de studio en fabriek van Idzerda te zien en u krijgt een virtuele rondleiding door de online expositie over Idzerda op Google Arts & Culture, die Beeld en Geluid in samenwerking met Google ontwikkeld heeft (zie: https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/partner/the-netherlands-institute-for-sound-and-vision).
 
U wordt om 10.00 uur ontvangen met een kopje koffie of thee (inbegrepen bij de entreeprijs), waarna het zaalprogramma om 10.30 uur van start gaat. Via deze pagina kunt u kaarten voor de bijeenkomst bestellen: http://www.beeldengeluid.nl/agenda/201702/beeld-en-geluid-op-zondag-radiopionier-hans-idzerda
 
Wij hopen u op 5 maart te mogen begroeten!

Met vriendelijke groet,

Arjen Pas
Cultureel Programmeur

M 06-18551731
Aanwezig: ma,di,do,vr

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Media Parkboulevard 1, 1217 WE  Hilversum | Postbus 1060, 1200 BB  Hilversum | beeldengeluid.nl