Cursus radiozendamateur

 

 
Helaas kunnen we momenteel geen cursus radiozendamateur aanbieden door gebrek aan een cursusleider. We doen ons best om hier weer zo snel mogelijk een invulling aan te geven.
Als je belangstelling hebt in een cursus radiozendamateur kijk dan op de bijgevoegde links of dat wat voor je is.
https://www.dlza.nl/https://www.iwab.nu/
Als er een cursusleider gevonden is zal dit op deze internetpagina bekend worden gemaakt.
Voor vragen kun je een e-mail sturen naar secretaris at hamnus.nl.
73, bestuur stichting ’t Hamnus

 


Als aankomend zendamateur moet je waarschijnlijk wel even in de boeken duiken.

Je moet namelijk een examen afleggen om aan te tonen dat je over voldoende kennis beschikt. Binnen de VERON / VRZA-afdeling Twente verzorgen we een twee jarige cursus ter voorbereiding op het F-examen.

Daarnaast bieden we, bij voldoende belangstelling, de volgende cursussen aan: Operating Practice en CW (morse). De VERON / VRZA-afdeling Twente helpt je graag op weg . Voor informatie over de cursus kun je contact opnemen met de secretaris.

Email: secretaris@veronvrzatwente.nl.

Of vul het onderstaande formulier in. De cursussen worden bij voldoende deelname gegeven op maandagavond in ons clubgebouw ’t Hamnus in Oldenzaal. Onze planning is om ieder jaar in september een nieuwe cursus te laten beginnen. Instappen op een later tijdstip kan, afhankelijk van het kennisniveau. Bij gebrek aan belangstelling wordt het om het jaar.

Neem daarvoor ook altijd even contact op met bovenstaande adressen.

Als luisteramateur hoef je geen examen af te leggen. Als VERON-lid kun je een luisternummer aanvragen, als VRZA-lid krijg je een PA-nummer toegewezen, zodat je officieel geregistreerd staat. Dat nummer kun je bijvoorbeeld op zogenaamde QSL-kaarten afdrukken, waarmee je luisterrapporten kunt verzenden naar zendamateurs die je gehoord hebt.

Helaas kunnen we momenteel geen cursus radiozendamateur aanbieden door gebrek aan een cursusleider. We doen ons best om hier weer zo snel mogelijk een invulling aan te geven.
Als je belangstelling hebt in een cursus radiozendamateur kijk dan op de bijgevoegde links of dat wat voor je is.
https://www.dlza.nl/
https://www.iwab.nu
Als er een cursusleider gevonden is zal dit op deze internetpagina bekend worden gemaakt.
Voor vragen kun je een e-mail sturen naar secretaris at hamnus.nl.
73, bestuur stichting ’t Hamnus

 

En dit is wat het Agentschap Telecom erover schrijft….

Vanuit uw slaapkamer via de maan praten met iemand uit Brazilië onmogelijk? Niet voor een radiozendamateur. Radioamateurs, ook wel zendamateurs genoemd, houden zich bezig met het zenden en ontvangen van berichten uit de hele wereld. In Nederland zijn er zo’n 12.000 mensen die deze hobby, waarbij het experimenteren met zenders, ontvangers en radiosignalen centraal staat, beoefenen.

Radiosignalen zijn elektromagnetische golven die worden beïnvloed door zonneactiviteit en weersinvloeden. Onderzoeken en experimenten naar de voortplanting van radiogolven door de lucht onder diverse omstandigheden vormen een belangrijk onderdeel van het zendamateurisme.

Elke zendamateur heeft zijn eigen specifieke aandachtsgebied. Zo wil de één verbindingen maken over steeds groter wordende afstanden en wil een ander juist alleen maar zenders maken. Er zijn in Nederland twee grote landelijke verenigingen actief, de VERON en de VRZA (Vereniging van Radio Zend Amateurs). Deze verenigingen proberen de belangen van zendamateurs zo goed mogelijk te bewaken en te verdedigen. De verenigingen zijn ook verantwoordelijk voor het organiseren van de cursussen en examens die nodig zijn om zendamateur te worden.

Geen piraten

Een radiopiraat wordt vaak ten onrechte zendamateur genoemd. Piraten zijn, in tegenstelling tot zendamateurs, wettelijk gezien niet ter zake kundig in het gebruik van zendapparatuur, beschikken niet over de benodigde wetskennis en zijn niet geregistreerd. Piraten houden zich voornamelijk bezig met het verzorgen van radioprogramma’s en het uitzenden van muziek, niet met experimenten. Omdat piraten niet gemachtigd zijn om gebruik te maken van de frequentieruimte, zijn deze uitzendingen illegaal.

Examens

Voordat iemand zendamateur kan worden, moet hij¹ een examen afleggen. De zendamateur laat zo zien dat hij de basiskennis van het zendamateurisme beheerst en verantwoord zijn apparatuur kan bedienen. Hierdoor wordt zo goed mogelijk voorkomen dat iemand bij het zenden storingen veroorzaakt. Storingen zijn namelijk niet alleen lastig, maar kunnen ook onveilige situaties veroorzaken, bijvoorbeeld in het luchtverkeer.

Er bestaan twee soorten examens: full en novice. Iemand die slaagt voor het full examen heeft alle rechten die er zijn voor zendamateurs. Iemand die een novice examen heeft afgelegd, heeft een beperkte bevoegdheid en mag maar een beperkt aantal frequenties gebruiken met een maximum zendvermogen van 25 Watt. Van alle beschikbare frequenties is ongeveer 6% gereserveerd voor zendamateurs.

Als iemand slaagt voor het examen, kan hij zich als radiozendamateur registreren bij Agentschap Telecom, de toezichthouder op het gebruik van frequenties. Bij de registratie krijgt de zendamateur ook een naam. Dit wordt een “identificatie” of “callsign” genoemd. Deze calls zijn internationaal vastgesteld. Ieder callsign is uniek en zorgt ervoor dat elke zendamateur herkenbaar is. Een callsign bestaat uit twee delen: een prefix, die het land aangeeft waar de amateur woont en een suffix, die het betreffende amateurstation identificeert. De prefix is meestal een combinatie van letters en cijfers. De prefix van Nederland is te herkennen aan de letter P gevolgd door de letter A t/m I en een cijfer.  Een voorbeeld van een Nederlands callsign is PI4ASN.

Verbindingen

Er zijn veel verschillende manieren waarop verbindingen tot stand komen. Een van de oudste en bekendste manieren is morsecode. Deze techniek is vooral geschikt om bij moeilijke omstandigheden verbindingen te leggen. Andere soorten signalen die verstuurd worden, zijn FM, AM en televisie. Omdat radiosignalen goed te weerkaatsen zijn, kunnen zelfs de maan en meteorieten gebruikt worden als spiegel om signalen te (weer)kaatsen en verbinding te leggen.

Het systeem van naamgeving wordt over de hele wereld gebruikt. Daardoor kunnen zendamateurs zich eenvoudig internationaal bekend maken. Een met succes tot stand gebrachte verbinding heet in zendamateurjargon een “QSO”. Dit is een internationaal vastgestelde code. Internationale contacten worden vaak wederzijds bevestigd met een QSL-kaart. Dat is een ansichtkaart die de zendamateurs aan elkaar versturen waarop de datum van de verbinding genoemd wordt.