Overtollig materiaal

Afhalen in Markelo.  Diverse 7400 en 4000 ic’s Geen komplete serie, maar wel  vele tientallen.  Zijn nooit gebruikt, 

Info bij Theo PA0TMU
kontakt via TM4506@CAIWAY.NL

Heelweg Microwave meeting 2023

Ook in 2023 vindt er weer een Heelweg Microwave plaats in Westendorp bij Doetinchem. Het evenement vindt plaats Kulturhus De Vos (voorheen zalencentrum De Vos) in Westendorp, aan het einde van de A18 linksaf.

De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 14 januari tussen 10.00 en 15.00 uur en is vooral een mooie gelegenheid om je SHF zelfbouw spullen door te laten meten. Er is namelijk meetapparatuur beschikbaar voor de hogere frequenties.

 

Er is meetapparatuur beschikbaar voor:

 • Voorversterkers: Ruisgetal en versterking;
 • SHF stralers / antennes: Frequentie en aanpassing;
 • Filters: doorlaat, aanpassing en demping;
 • Overgang coax naar golfpijp;
 • Versterkers: versterking en uitgangsvermogen;
 • Spectrumanalyse: mixers, oscillatoren zenders etc. >100 GHz;
 • IJken van zelfbouw meetapparatuur zoals powermeters, ruisbronnen, SWR bruggen, couplers, bakens etc.;
 • ATV basisband:
  • Frequentiekarakteristiek;
  • Groepslooptijd;
  • Statische lineariteit;
  • Kleuren vectoren;
  • SRA gewogen en ongewogen;
  • Brom;
  • Reactie van PLL regellus op zwart/wit/zwart sprongen.
 • Fase en frequentie van uw GPS 10 MHz standaard.

Een mooie gelegenheid om je zelfgebouwde apparatuur te laten testen, want meetapparatuur voor hogere frequenties is voor veel zendamateurs niet weggelegd. Waar een Spectrum Analyzer voor de 23cm band nog redelijk betaalbaar is met slechts1.500 euro, verdubbeld de prijs al wanneer je wilt meten op de 13cm band. Voor nog hogere frequenties zoals de 6cm en 3cm band gelden nog hogere prijzen.

De bijeenkomst is een must voor de EME’er die actief is op hogere frequenties, de SHF-DX’er en ATV-liefhebber. Meer informatie is te vinden op de website pamicrowaves.nl.

Afdelingsbijeenkomst December

De maandelijkse bijeenkomst van december staat weer in het teken van de ZM-Award, een beker ter nagedachtenis aan Geert Koops, PAØZM.
Geert was een bekende zelfbouwer. Daarnaast is hij een aantal jaren voorzitter geweest van onze afdeling. Dit even voor de jongeren onder u. Houder van de trofee is Gerrit, PAØGJV, winnaar in maart jl. Door de jury wordt rekening gehouden met de achtergrond van de bouwer en bijv. de mogelijkheid voor anderen om het project na te bouwen. Ook de aanwezigen wordt gevraagd een keuze te maken. Inzet hierbij in de publieksprijs. Kort- om, als u iets gebouwd hebt, neem het rustig mee. Het hoeft geen ”top of the bill” te zijn en ook niet af, als je maar kunt laten zien wat het wordt. Elders in deze uitgave vindt u een uitnodiging voor deze zelfbouwtentoonstelling.

Afdelingsvergadering November

Deze avond is er een veiling bij opbod van naar we hopen veel ingebrachte spullen. We hebben zelf niet zoveel meer in voorraad wat we nog kwijt willen. Dus, miskoop gedaan op de dag voor de radioamateur of nog ongebruikte spullen op zolder, hier een mogelijkheid om er vanaf te komen.

Over de datum van de laatste vergadering van dit jaar wordt u nader geinformeerd.

 

 

Info a.s. afdelingsvergadering

Dick PA4VHF verzorgt een korte lezing: “zelfbouw van transformatoren met 2-gats ferrietkernen”. Dick zegt hierover het volgende:
 
Voor het aansluiten van ontvangst (draad) antennes zoals loops en beverages maak ik graag gebruik van 2-gats ferriet kernen.
 
In deze mini lezing:
-de voordelen van het gebruik van 2-gats kernen 
-technische aspecten zoals type materiaal, demping en isolatie
-praktische tips voor het zelfbouwen
-praktijk voorbeelden van een aantal transformatoren die eenvoudig zelf te maken zijn

Oproep zelfbouw tentoonstelling op de Dag voor de Radioamateur.

Meld je aan voor de zelfbouw-tentoonstelling.

De Nederlandse radiozendamateur bouwt, ontwikkelt en innoveert Op de Dag voor de Radioamateur van 2019 was de zelfbouw-tentoonstelling nog nooit zo groot. Vele zendamateurs toonde met enthousiasme hun zelfgebouwde apparatuur. De Nederlandse radiozendamateur bouwt, ontwikkelt en innoveert er flink op los, zelfbouw leeft. Alle zelfbouwprojecten zijn welkom op 29 oktober a.s.

Doe dit snel, maar uiterlijk 16 september 2022.

 Vergeet niet te vermelden met hoeveel personen je komt. Geef een korte beschrijving van het bouwproject dat je wilt presenteren. Nadat je bent aangemeld ontvang je van Jos nadere informatie.

Doe je mee aan de DvdRA zelfbouw-tentoonstelling? Aanmelden doe je bij Jos Disselhorst, PA3ACJ, E-Mail: pa3acj at veron.nl.

Kijk op https://dvdra.veron.nl voor meer informatie over de Dag voor de Radioamateur.

Namens de VERON evenementencommissie,

Rene Plug (PA3ECL) Voorzitter evenementen commissie.

Nieuwe VRZA contest poll.

De afdeling Kagerland en de Scouting zendstam PI4RS hebben het idee opgevat om in de 30 dagen rondom 5 mei 2023 een contest te organiseren. Natuurlijk willen we dit vanuit de VRZA gaan ondersteunen en het zou leuk zijn om zoveel mogelijk afdelingen van de VRZA hierin te laten deelnemen. Zo was er al een idee om P*100PCG roepnamen te gaan aanvragen. Voor het sterretje moet je dan de letters A t/m I invullen. Snelle rekenaars zullen dan tot de conclusie komen dat er 9 roepnamen mogelijk zijn. Dat zijn er minder dan er VRZA-afdelingen zijn!
Daarom een oproep aan alle afdelingssecretarissen om bij mij aan te geven of er belangstelling is om aan zo’n contest met een speciale roepnaam deel te nemen. Geef daarbij aan of je 30 dagen of een kortere periode (bijv. een week) wilt deelnemen, zodat we kunnen inschatten of we aan 9 roepnamen voldoende hebben. Stuur een reactie naar pb0anl@vrza.nl.
De spelregels moeten nog uitgewerkt worden, dus die volgen nog.

37ste Radio Onderdelen Markt Assen

We hebben besloten om na alle Corona beperkingen, onze 37ste Radiomarkt te houden en wel op 8 oktober 2022. We hopen met deze datum weer tegemoet te komen aan de wensen van zowel de bezoekers als de standhouders. Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw. Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in allerlei variëteit. We gaan ook weer stands inrichten waar demo wordt gegeven over de mogelijkheden met Radio, Elektronica, Mini PC’s, opleidingen en dergelijke. We rekenen weer op een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder genot van een hapje en drankje. De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de toegangsprijs houden op € 3,50. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis. De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde en wel aan de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 – 3000 m2 is uitstekend verlicht / verwarmd en bevindt zich op ca. 12 km. ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen. Onze Radio markt is voor het publiek geopend van ~ 9.30 tot maximaal 15.00 H. Adres; Burgemeester J.G. Legroweg 80, 9761 TD, EELDE. Standruimte voor ca. 4 meter a € 30,– en ook een halve kraam is mogelijk voor shack opruiming enz. Voor de standhouders is het mogelijk om al op de vrijdagmiddag op te bouwen. De organisatie is in handen van de st. Radio Contest Groep Assen. Voor informatie en standhuur: Eene de Weerd, PA3CEG.tel: 0592-613557 E-mail: eenedeweerd@hetnet.nl of pa3ceg@hetnet.nl

Laatste info DNAT – parkeren

Sinds gisteren 5 Juli 2022 is bekend dat we niet op de grote Parkeerplaats bij het Forum mogen, ( Parkeren mag wel, ook voor handelaren ), maar er mogen geen Kramen op de parkeerplaats bij het Forum.
 
Nu is aan de voorkant van het Forum is behoorlijk wat ruimte, zodat we daar het Buitendeel van de DNAT Vlooienmarkt gaan houden en verder is er een flink grote plaats waar vroeger de Bussen draaiden,
maar omdat er op vrijdagmiddag en zaterdag geen bussen zijn, kunnen we dat gelukkig ook gebruiken voor de kramen van de handelaren.
Zie bijlage:
 
We moeten wel een doorgang voor een paar bewoners en nooddiensten vrij houden.
 
Kan iedereen raden, kom met de trein of zorg dat je op tijd bent, want er is ook de internationele vlooienmarkt in het kasteelpark.
 
Excuus voor het ongemak, maar we zijn allang blij met deze mooie hal en de mogelijkheden er om heen.
 
73
Jan DJ5AN / PA1TT
DNAT Chairman
Please visit the DNAT last full weekend in august
Member of VERON events commitee
Member of VERON HF Traffic Bureau as HF day orgeniser
EUDXF Standmanager
Tel **49 (0) 5905 – 94 52 78